unătoare omului!
Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cuputere mai mare de 75 de Watti, iar începand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul "reducerii emisiilor de carbon". În locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorită consumului de energie mai redus) şi chiar becuri "ecologice". Dar oare aceste becuri sunt chiar "ecologice" sau este vorba doar de o altă pacaleală de marketing la fel ca în cazul "pielii ecologice" si a "parchetului ecologic" care emana substante toxice? Se ştie deja că dacă un bec "ecologic" este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur, fluor şi metale grele, care odată ajunse în natură şi în apa freatică ne pot îmbolnăvi. Specialiştii spun că aceste substante afectează grav sistemul renal şi creierul. În cazul în care un bec economic se sparge, comisia franceză pentru protecţia consumatorilor recomandă aerisirea îndelungata a încăperii. De asemenea, folosirea mănusilor şi a unei hârtii absorbante. În niciun caz nu se va utiliza aspiratorul, pentru că acesta împraştie particulele de mercur în toată incaperea.
În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene. Becurile economice de tip CFL emană substanţe chimice care cauzează cancer, au anunţat oameni de ştiinţă germani, în contextul în care siguranţa acestor becuri este pusă la îndoială. Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât emană substanţe toxice. Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinut lângă capul copiilor, mai spun experţii (mai bine nu le folositi deloc in casa ori la birou). Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren. Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare. "Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului", spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani. În plus folosirea becurilor economice de tip CFL nu face decât să crească şi mai mult riscul de cancer mamar, susţin oamenii de ştiinţa israelieni. Explicaţia este aceea că noile becurile emit un spectru luminos ceva mai apropiat de cel al luminii naturale (în comparaţie cu cel "gălbui" al becurilor clasice), ce păcăleşte corpul uman, inhibând astfel productia nocturnă a hormonului numit melatonina, relateaza The Telegraph.
Melatonina ne protejeaza de cateva tipuri de cancer, printre care cel mamar şi de prostata. Acest hormon este influentat decisiv de ceasul biologic. Din aceste motive în cazul în care consumul de energie electrica nu este o problema vă recomandăm revenirea la vechile tipuri de becuri cu incandescenta (in speranta ca totusi se vor mai gasi pe piata) sau varianta folosirii becurilor economice de tip LED. Sumar dezavantaje becuri "ecologice" de tip CFL:
- sunt extrem de periculoase dacă se sparg: contin aproximativ 4 mg de mercur care
se pulverizează în ambianţă, iar mercurul este un element cu puternice efecte asupra
sistemului nervos, mai ales la copii si femeile gravide;
- după ce se defectează nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate in containere
separate;
- în unele cazuri apar erupţii pe piele din cauza anumitor lungimi de unda ale luminii
degajate de becurile fluorescente, în plus grăbesc apariţia cancerului de piele;
- trebuie să se afle la cel putin 2 m distanta de cap, în acest caz neputând fi folosite la
lămpile de birou;
- emană substanţe chimice care cauzează cancer printre care se numără fenolul, o
otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi
naftalină şi stiren;
- polueaza cu emisii electromagentice periculoase spaţiul ambiant (case si birouri)
cauzând efecte devastatoare asupra sanataţii, radiaţiile electromagnetice nenaturale
produc boli organice, celulare, la nivelul organitelor celulare;
- provoaca migrene, neurologii constata tot mai multe acuze de dureri de cap şi
migrene din partea persoanelor expuse la becurile fluorescente compacte;
- unele becuri folosesc o tehnologie similară luminilor fluorescente, iar o parte dintre
utilizatori s-au plans din cauza efectelor "de pâlpâire";
- nu pot fi folosite cu întrerupatoare cu leduri sau cu variator, se pot arde foarte usor în acest mod şi chiar pot provoca incendii.
Sursa: Facebook.com/
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu