1 kg. cartofi
foarte puţină sare
200 g. brânză de vaci
2-3 linguri lapte
chimen.
Se spală cartofii foarte bine şi cu o perie specială(pt. legume) se freacă bine coaja. La suprafaţa fiecărui cartof se face, apoi câte o adâncitură, se aşează într-o tavă şi se coc la cuptor 30-40 minute.
Se amestecă brânza de vaci cu laptele(numai dacă brânza de vaci nu este suficient de moale), chimenul şi sarea şi cu acest amestec se umple adâncitura făcută în cartofi, după ce s-au copt.
Gulii umplute
Ingrediente:
5 gulii, 4-5 ridichi, 5 linguri de smintina(sau brinza de vaci), patrunjel,1 ceapa(sau 2-3 fire ceapa verde), chimen.
Preparare:
Se indeparteaza partile tari ale guliei. Se taie gulia pe jumatate si se scobeste.
Miezul se rade pe razatoare si se amesteca cu celelelate ingrdiente.
Se umplu guliile cu compozitia si se orneaza cu ridichi.
Ciorba naturista
Ingrediente :
1 morcov, 1 telina, 1 sfecla mica, 2-3 fire ceapa verde, 1-2 fire usturoi verde, hrean ras,
loboda, leustean, stevie, tarhon, patrunjel, marar.
Preparare :
legumele se rad fin pe razatoarea mica si se taie marunt verdeturile si ceapa.
Toate legumele si verdeturile se pun la macerat pina a doua zi intr-un litru de bors proaspat.
A doua zi se adauga 1 litru de apa fiarta si racita, rosii decojite si taiate marunt(sau suc de rosii), sare, piper, cimbru.
Se serveste rece sau incalzita la aprox. 40 ° .
Optional se poate adauga smintina sau iaurt.
Mancare de urzici
Ingrediente:
2-4 legaturi de urzici,
2-3 cepe,
3-5 catei de usturoi,
200 ml ulei,
piper,
sare,
cimbru,
menta,
marar verde tocat.
Preparare
Se spala urzicile in mai multe ape, se fierb in apa clocotita cu sare.
Dupa ce au fiert, se scurg si se pastreaza o cana din fiertura pentru a adauga la mancare, se toaca marunt.
Se caleste ceapa taiata marunt pana devine aurie, se adauga usturoiul tocat sau zdrobit, si zeama in care au fiert urzicile. Cand au fiert putin, se adauga sare, piper, cimbru, menta, marar si patrunjel tocat marunt,rosii din bulion sau chiar bulion concentrat.
Se adauga urzicile si se lasa la cuptor inca 20-25 min.
Se serveste simpla, rece sau calda, sau alaturi de cartofi natur.
Ardei umpluti cu ciuperci
12 ardei,
2 cutii ciuperci,
100 g orez,
1 ceapa,
ulei,
sare,
piper,
cimbru,
1 kg rosii sau 4 linguri de pasta de tomate
patrunjel si marar verde
Ceapa tocata se pune impreuna cu orezul spalat la calit in ulei incins. Cand ceapa se caleste, se stinge cu o cana de apa si se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie orezul. Se spala ciupercile, se toaca si se adauga impreuna cu verdeata tocata,se adauga cimbru uscat, sare si piper peste orez. Cu acest amestec se umplu ardeii, se pun capacele de rosii si se aseaza intr-o cratita, in picioare. Se pune apa amestecata cu rosiile tocate ramase, sau cu pasta de tomate, cat sa acopere ardeii. Cratita se da la cuptor sau pe aragaz pentru 45 min.
Sarmale fara Foc
- 100 g hrisca
- 100g nuca
- 50 g morcov
- 10 g ceapa
- 10 g patrunjel
- 10 frunze mari de varza murata
- 500 g rosii
- 1 l-ta rasa nucsoara
- cimbru
- sare, piper
- 3-4 lg ulei presat la rece
1. Hrisca si nuca se lasa peste noapte la inmuiat in multa apa. A doua zi se scurg. Asa arata hrisca gata inmuiata:
2. Varza se lasa 30-60 minute in apa (la desarat), in functie de cat de sarata o vrem.
3. Nuca, ceapa si patrunjelul se toaca marunt, iar morcovul se da pe razatoarea mica. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, cimbru
5. Faceti o salata din rosiile date pe razatoare, nervurile de la varza tocate si ulei.
6. Puneti sarmalele intr-o cratita si turnati peste ele salata (mi-au iesit 31 de sarmale, din portie dubla). Serviti imediat. Se pastreaza la frigider, insa nu pt multe zile.
Aceste sarmale sunt mult mai sanatoase si nutritive decat sarmalele gatite pe foc. Isi pastreaza proprietatile iar gustul lor va va surprinde: seamana mult cu cele gatite insa nuca si uleiul presat la rece le da o savoare aparte.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu