sâmbătă, 5 mai 2012

Vipassana - Meditatia care te ajuta sa atingi pacea interioara

Vipassana este o tehnică simplă de meditaţie, foarte celebră, practicată în special în budism şi în şcoala Zen. Practica meditaţiei Vipassana conduce gradat fiinţa umană către starea de perfectă egalitate şi seninătate interioară, prin revelarea, trezirea şi amplificarea conştiinţei noastre superioare. Această formă simplă de meditaţie poate fi abordată cu succes de orice fiinţă umană care şi-a purificat în mare măsură corpul de toxine şi mintea de atitudinile mentale negative, precum şi de diferitele sale complexe şi tensiuni.



Nu implică nici un fel de efort


Vipassana propune încă de la început o abordare diferită de tehnicile obişnuite de meditaţie, practicarea ei cu succes necesitând din partea noastră să ne putem detaşa cu uşurinţă de ego-ul, mentalul şi subiectivitatea noastră, de atracţii ca şi de repulsii, de dorinţe şi de temeri. Vipassana se deosebeşte de tehnicile obişnuite prin aceea că nu are nici subiect şi nici obiect şi nu implică din partea noastră nici  un fel de efort de concentrare sau focalizare. În acest caz, chiar şi noţiunea de „cel care meditează” dispare, pentru că acum ceea ce este în afară este la fel cu ceea ce este înăuntru, iar ceea ce este înăuntru este identic cu ceea ce este în afară. Conştiinţa noastră este spontan unificată (non-duală), deoarece atunci ea nu mai are nici un conţinut anume, ci ajunge să reflecte pur şi simplu realitatea obiectivă, întocmai ca o oglindă perfectă. Atunci nu mai există tendinţa de a cere sau de a căuta, nici nu se mai manifestă imboldul de a anticipa sau de a ne aminti, compara, dori. Atunci dispare chiar dorinţa de a atinge o experienţă transcendentă. Această ultimă dorinţă (de a atinge starea de iluminare) dispărând şi ea, ne vom afla atunci într-o stare de totală detaşare, în care incet ego-ul va dispărut şi din acea clipă putem trăi plenar şi extatic experienţa lui aici şi acum (lumea obiectivă). În această stare de martor detaşat, starea iluminatoare de conştiinţă cosmică extatică (samadhi) va apărea spontan şi fără efort. Vipassana este astfel un mod de pătrundere intuitivă în natura ultimă a realităţii.


După 3 zile de meditaţie, forţa şi eficienţa grupului sunt colosale
În şcolile budiste se recomandă realizarea meditaţiei Vipassana de către un grup de practicanţi care se află în aceeaşi încăpere, timp de maxim trei zile consecutiv (cu pauze strict necesare pentru masă, somn şi necesităţi fiziologice). Ei practică simultan mauna (nu vorbesc între ei absolut deloc), nu scriu, nu citesc, nu se privesc unii pe ceilalţi şi chiar nu se ating deloc între ei. Camera de meditaţie este special consacrată acestui scop, iar această experienţă spirituală are loc astfel într-un climat, menţinut neîntrerupt, de dragoste, transfigurare divină şi respect reciproc. În acest spaţiu consacrat, fiecare dintre participanţi este foarte mult ajutat să devină martorul detaşat al propriei sale lumi interioare, pentru a ajunge astfel să se reîntâlnească în profunzimile esenţiale ale fiinţei sale cu el însuşi.


 Efectel acestei tehnici le puteti vedea in documentarul de mai jos












Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Asculta Radio GAIA - VOCEA PLANETEI

Text Widget

Daca ati trait un fenomen iesit din comun si detineti dovezi filmate sau fotografii in acesta privinta le puteti trimite pe adresa de mail de mai jos, iar noi le vom posta pe blog pe cele mai interesante. Va multumim
Contact : calealuminii@gmail.com

Definition List

Despre Merkabah