miercuri, 8 decembrie 2010

Soarele a scos cea mai mare limba de foc de pana acumO eruptie solara masiva a creat, luni, un filament solar gigantic, care s-a extins pe o distanta de 700.000 de kilometri in spatiu, in emisfera sudica a Soarelui.
Cercetatorii sustin ca acesta este cel mai mare filament solar observat pana acum, lungimea sa fiind aproape de doua ori mai mare decat distanta dintre Pamant si Luna, informeaza Fox News.
Cel mai lung filament solar inregistrat pana acum, observat pe data de 16 noiembrie, avea o lungime de 600.000 de kilometri.
Cele doua evenimente arata ca Soarele se afla in mijlocul unui flux de activitate, in aceasta perioada, care produce pete solare si protuberante la nivelul coroanei.
In timpul ultimei perioade de varf, de acum 10 ani, similara cu aceasta, intensa radiatie solara a produs avarii satelitilor artificiali, meteorologici si de comunicatii.
Filamentele solare rezista doar 4-5 zile, dupa care se prabusesc pe suprafata Soarelui, provocand furtuni solare ce intensifica si mai mult radiatiile.
Astronomii au opinii impartite privind ultimul val de furtuni solare. Unii anticipeaza probleme serioase cu telecomunicatiile terestre, altii, pur si simplu, nu vad nicio urmare.
"Bombardamentul radiatiei nu se va indrepta direct spre Pamant, caz in care pagubele ar putea fi, intr-adevar, extrem de grave. Nu credeti tot ce se spune. Incidenta cazurilor de cancer creste totdeauna dupa orice explozie de radiatie solara. Nu vad de ce recentul fenomen ar fi o exceptie", a declarat Vanessa Bowen, specialist atasat NASA, citata de publicatia americana.
Eruptiile solare sunt frecvente, cu perioade de varf care urmeaza un ciclu de 11 ani, avand un efect net de reducere a masei solare.
Se preconizeaza ca in 100-115 miliarde de ani, Soarele se va transforma intr-o "pitica rosie", o stea in racire, care va incalzi foarte slab sistemul solar.


Expertii NASA avertizeaza in legatura cu o noua eruptie solara in perioada 8-11 decembrie, care ar putea avea consecinte grave asupra Pamantului, intrucat este posibil ca aceasta sa afecteze campul magnetic al Terrei, transmite portalul Cybersecurity.ru, citat de Agerpres.
Sonda spatiala Solar Dynamics Observatory a monitorizat o serie de eruptii intense pe suprafata Soarelui in ultimele trei zile.
Referitor la noua furtuna solara din data de 9 decembrie, savantii spun ca aceasta ar putea fi mai puternica decat cea din 4 decembrie si va provoca perturbari magnetice pe scara larga pe Pamant. Acest lucru inseamna ca, in zilele respective, persoanele sensibile la vreme pot prezenta o deteriorare semnificativa a starii lor de sanatate.
In timpul unei furtuni magnetice este posibila dereglarea bioritmului corpului, cresterea numarului de accidente si leziuni. Acest efect neobisnuit se explica prin schimbari in sistemul nervos central - cresterea timpului de reactie la stimuli externi.
Furtunile solare intense pot provoca daune aparatelor orbitale si sunt un pericol si pentru astronauti. In plus, exista intotdeauna riscul deteriorarii retelelor electrice de pe Terra. Pentru protectia in fata eventualelor surprize din partea Soarelui, NASA a conceput proiectul "Solar Shield" - informatia cu privire la activitatea solara este prompt prelucrata intr-un centru de date.
Primind din timp informatii cu privire la posibilele furtuni solare, computerele ar urma sa dezactiveze transformatoarele, excluzand astfel o eventuala avarie ca urmare a perturbarilor geomagnetice.


 Sursa: ziare.com, hotnews.ronasa

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Asculta Radio GAIA - VOCEA PLANETEI

Text Widget

Daca ati trait un fenomen iesit din comun si detineti dovezi filmate sau fotografii in acesta privinta le puteti trimite pe adresa de mail de mai jos, iar noi le vom posta pe blog pe cele mai interesante. Va multumim
Contact : calealuminii@gmail.com

Definition List

Despre Merkabah